casco insumissia fusil roto
x
casco insumissia fusil roto

Para ponerse en contacto con nosotr@s envíanos un email a noticias @ antimilitaristas.org.

Fundació per la Pau

 Setmana mundial d’acció contra les bombes de dispersió

Setmana mundial d’acció contra les bombes de dispersió

Del 29 de maig al 4 de juny se celebra en 50 països d’arreu del món una setmana d’activitats per demanar als governs més implicació en l’aplicació del Tractat de Prohibició de les bombes de dispersió. Coincidint amb aquesta setmana de mobilitzacions, la Fundació per la Pau llança el seu informe “El Procés d’Oslo”.

NOTA DE PREMSA - 29 de maig de 2009

Els governs han de fer un esforç perquè el Tractat de Prohibició de les Bombes de Dispersió sigui efectiu.

La Fundació per la Pau llança l’informe “El Procés d’Oslo” coincidint amb la setmana de mobilitzacions.

Des d’avui i fins el 4 de juny se celebra en més de 50 països d’arreu del món la Setmana Mundial d’Acció Contra les Bombes de Dispersió, organitzada per la xarxa internacional Cluster Munition Coalition (CMC). El suport internacional al Tractat de Prohibició que es va adoptar ara fa un any ha crescut, però cal un nou esforç dels governs per aconseguir un major consens i efectivitat del text.

Coincidint amb les mobilitzacions que es duen a terme aquests dies, la Fundació per la Pau llança l’informe “El Procés d’Oslo. La campanya internacional per a la prohibició de les bombes de dispersió”. Aquest informe, redactat per l’investigador Javier Alcalde, detalla els antecedents i el procés que en poc més de dos anys ha portat a l’aprovació d’un tractat internacional que prohibeix les bombes de dispersió.

L’estudi recull el desenvolupament del procés des de la seva gènesi, impulsat pel govern de Noruega, fins a la signatura del tractat a la Conferència d’Oslo el desembre de 2008. També explica la creació i la tasca feta per la xarxa internacional d’ONG que ha impulsat la campanya, la Cluster Munition Coalition (CMC) de la qual la Fundació per la Pau n’és membre, així com els diferents esculls i resistències que es van haver de superar per arribar al redactat final del tractat.

Durant aquesta Setmana Mundial d’Acció, en aquells països que encara no han signat el Tractat, les accions s’encaminaran a demanar als responsables polítics que subscriguin el text. A través d’una acció per Internet es demanarà també als ciutadans que enviïn cartes a cinc governs per demanar-los que se sumin al Tractat.

La Convenció sobre Bombes de Dispersió es va adoptar a Dublín, Irlanda, el 30 de maig de 2008. Prohibeix l’ús, la producció i la transferència de les bombes de dispersió; requereix la destrucció, en un període de vuit anys, de les que es tinguin emmagatzemades; la neteja de les terres afectades en un període de deu anys, i l’assistència a les víctimes. Un total de 96 països han firmat la Convenció i, d’aquests, set l’han ratificat. Perquè entri en vigor el text, calen 30 ratificacions.

L’Estat espanyol va signar el Tractat el 3 de desembre de 2008 i va decidir ratificar-lo en l’acord parlamentari el dia 18 de maig de 2009, que es farà efectiu abans d’acabar el mes de juny. A més, ha estat el primer país a completar la destrucció de les seves municions de dispersió emmagatzemades, el març del 2009.

Article original amb enllaços per enviar signatures

Alternativa Antimilitarista - Moc
Administración RSS